Sinan'ın Edebiyat Dünyasına Hosgeldiniz
Edebiyat 2. Sınıf
Ünite 1
Halk Hikayeleri Tanımı ve Özellikleri
Hikâye kelimesi ilk defa 9. yüzyılda al-Cahiz tarafından kullanılmıştır.
Hikâye anlatma ve dinleme geleneği Türklerde ilk dönem törenlerde karşımıza çıkar. Bilhassa sığır ve şölen/şeylan törenlerinde… Anlatıcıların ilk örnekleri ozanlar ve kopuzcularolmalıdır.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde serküşte, Çukurova’da bozlak adı verilen hikâyeli türkülerin halk hikâyeleri arasında sayılabilir. Bunlara şiirsiz kara hikâyeler ve koçakların maceralarını konu alan metinleri de dahil etmek gerekir.
Kol: Hikâye, destan gibi metinlerdeki farklı bölümlere verilen ad (=bab).
Otto Spies adlı Alman Türkolog, halk hikâyesini “bir sevgiliyi elde etme yolundaki maceraları anlatan masal” olarak tanımlamış.
Halk Hikâyelerinin Özellikleri
Şekil Özellikleri
Halk hikâyeleri nazım ve nesir karışımı anlatmalık türlerdir. Bu yönleriyle masal, efsane ve fıkradan ayrılırlar. Halk hikâyelerinin değişmeyen kısımları manzum olanlardır. Manzum parçalar çoğunlukla hece ölçüsüyle söylenirler. Usta anlatıcılar 7,8 ve 11 heceli şiirlere ağırlık verirler. Mensur kısımlarda ise konuya sadık kalınmak suretiyle değişiklikler yapılabilmektedir. Metnin aslında olmayan ancak anlatıcının dahil ettiği ek hikâyelere rastlanabilir. Bu ek hikâyelere karavelli denir. Halk hikâyesi anlatma geleneği Doğu Anadolu’ya özgüdür diğer bölgelerde daha az görülür. Bu bölgede anlatılan hikâyelerduvaggapma, peşrov, Selçuk gibi adlarla anılan bir bölümle başlar. Bu bölüm şiirle başlayacaksa en az üç şiir okunması gerekir.
Peşrev: Halk hikâyesi anlatmaya başlamadan önce söylenen mensur ve manzum parçalara verilen addır.
Halk hikâyelerinde şiirler daha çok hikâyenin kahramanları tarafından söylenirler.
Sersuhane: Peşrev, döşeme ve Selçuk gibi, halk hikâyesinde hikâyeye başlamadan önce söylenen manzum anlatılardan biridir. Bu ek bölümlerin, hikâyenin aslında olması şart değildir. Karavelli gibi anlatıcının eklediği parçalardırlar.
Hikâyelerdeki güzel ve çirkin tasvirlerinin dili oldukça ağırdır. Bu metinler seci ve aliterasyonlarla süslenmişlerdir.
İçerik Özellikleri
Konuları genellikle aşk ve kahramanlıktır. Çoğu hikâyenin tarihi olaylarla yakın ilgisi vardır. Gerçek olayların yanında olağanüstülüklere de yer verilir. Kahramanlar genellikle ailenin tek çocuğudur. Dünyaya gelişleri olağanüstüdür. Padişah ve vezirin çocuğu olmaz. Olağanüstü şekilde çocuk sahibi olurlar.
Kahramanların âşık olma biçimleri:
Bade içme yoluyla âşık olma: kahraman rüyasında gördüğü pirin elinden bade içer. Pir dolusu bade, rüyada içilen badenin kahramana şiir söyleme yeteneği vermesine verilen addır.
Kahramanların kardeş olmadıklarını öğrendikten sonra birbirlerine âşık olmaları
İlk görüşte aşk
Resim görerek aşk
Hikâyeleri anlatan özel anlatıcılar vardır. Halk hikâyesi anlatan kişilere hekâtçı, meddah, âşık gibi isimler verilir.
Zorda kaldığında kahramanın yardımına koşan Hazreti Hızır figürüne rastlanır.
Kahramanın atı da kahraman kadar olağanüstülük gösterebilir.
Kahramanlar insanlardan başka diğer canlılar ile de konuşabilirler.
Hikâyelerin başlangıç yeri genellikle Hayber, Herat ve İsfahan’dır. Masal kaynaklı hikâyelerde ise Kaf Dağı, Yemen ve Hindistan tercih edilir (mekân olarak).
Genellikle mutlu sonla biterler.
Halk Hikâyelerinin Kaynakları
Halk hikâyelerinin kökenleri hakkındaki ilk görüş Fuad Köprülü’ye aittir.
-Eski Türk geleneğinden gelen konular: Dede Korkut, Köroğlu
-İslam geleneğinden gelen dini konular: Mevlid, Menkıb-i Seyyid Battal Gazi, Hazreti Ali Cenkleri, Hazreti Hamza’nın Kahramanlıkları, Ebu Müslim Horasani Kıssaları…
-İran geleneğinden gelen konular: Kelile ve Dimne, Sehname…
Pertev Naili Boratav’ın tasnifi:
-Yaşanmış olaylar: Boratav bu başlık altında serküşte, kaside ve bozlak denilen küçük hikâyeleri değerlendirir.
-Âşık hayatları etrafında oluşan hikâyeler: Âşık Garip, 17. yüzyılda yaşamıştır (Garip ile Senem), Âşık Tahir, 17. yüzyılda yaşamıştır (onun hayatı etrafında Tahir ile Zühre hikâyesi oluşmuştur), Cihan, 16. yüzyılda Azerbaycan’da yaşamıştır (Cihan ve Abdullah), Ercişli Emrah, 17. yüzyılda yaşamıştır (Ercişli Emrah ile Selvi Han), Kerem Dede, 17. yüzyılda yaşamıştır (Kerem ile Aslı), Kurbani, 16. yüzyılda Azerbaycan’da yaşamıştır (Gurbani ve Peri), Tufarganlı Âşık Abbas (Tufarganlı Aşıg ve Gülgez Peri)…
Köroğlu menkıbeleri ve bu tipteki diğer menkıbeler: Köroğlu, Bolu civarında yaşamış bir kahramandır.
Klasik manzum hikâyeler: Konularını manzum mesnevilerden alırlar.
Şükrü Elçin’in tasnifi
Türk kaynaklı hikâyeler, Arap-İslam kaynaklı hikâyeler, İran-Hind kaynaklı hikâyeler.
Ali Berat Alptekin’in tasnifi
Türk kaynaklı hikâyeler, Arap-Fars- Hint kaynaklı hikâyeler, Masal-efsane kaynaklı hikâyeler, Âşıkların hayatından kaynaklanan hikâyeler.
Halk Hikâyelerinin Bölümleri
Manzum ve mensur olmak üzere iki temel kısımdan oluşurlar.
Manzum Kısımlar:
Fasıl: Halk hikâyesine başlamadan saz eşliğinde söylenen şiirlere verilen addır.
1- Divan (Divanî): Halk şiirinin aruzlu türlerindendir. Fâilâtün / Fâilâtün / Fâilâtün / Fâilün ölçüsüyle söylenir. En az üş dörtlükten oluşur. İlk dörtük (aaxa), diğer dörtlükler (bbba, ccca, ççça) şeklinde kafiyelenir. Aruzu bilmeyen anlatıcılar 4+4+4+3, 8+7 duraklı nazım şeklini kullanırlar.
2- Tecnis: Kafiyeleri cinaslı kelimelerden bu şiirler türkü olarak okunurlar. Kafiye yapısı koşmadaki gibidir. Örneklemesi en zor türlerden biridir.
3- Tekerleme: Gülünç bir konuyu dinleyicileri heyecanlandırmak için türkü biçimde söylendiği bölümdür. Kafiye şekli koşmada olduğu gibidir.
4- Koşma: Hece ölçüsünün 8 ve 11’li ölçüleriyle söylenir. En az üç dörtlükten oluşur.
5- Destan: En az beş dörtlükten oluşur. Genellikle kahramanlık konuları işlenir.
6- Muamma: Anlatıcının mecliste bulunanlara sorduğu bir sorudan oluşur.
Tapşırma: Şiire son vermek için mahlas söylemektir. Özellikle âşık karşılaşmalarında kullanılır.
Mensur Kısımlar
Halk hikâyelerinin mensur kısımları döşeme adı verilen bir tekerlemeyle başlar.Döşemeye Azerbaycan bölgesinde ustadname, Kars ve civarında sersuhane adı verilir.
Döşeme uzunca bir dua ile devam eder. Hikâye anlatılırken dinleyicilerin ilgisini dikkate alan anlatıcı kimi bölümleri kısaltıp kimi bölümleri uzatarak hikâye anlatmaya devam eder. Hikâye âşık ve maşukun kavuşturulmasından sonra güzelleme ile sona erer. Hikâyenin sonunda okunan güzellemeye Doğu Anadolu Bölgesi’nde toy adı verilir.
Halk Hikâyelerinin Sınıflandırılması
Konuyla ilgili ilk çalışma Macar Türkolog Ignac Kunos’a aittir. Kunos, halk hikâyelerimizi üç başlık altında tasnif eder:
a) Kahramanlık romanları
b) Saz şairlerinin romanları
c) Saz şairlerinin kahrmanlık romanları
Fransız araştırmacı Edmond Saussey, köken konusuna dikkat ederek farklı bir tasnif yapmıştır.
a) Menşe destanları
b) İslami destanlar
c) Saz şairleri etrafında teşekkül eden destanlar.
Kahramanlık Hikâyeleri
A) Köroğlu kolları
İlk kol, Kasab-ı Cömert veya Ayvaz Kolu, Kösenin Kolu, Koca Bey Kolu, Mamaç Bezirgân veya Tekelti Kolu, Demircioğlu veya Telli Nigâr Erzurum Kolu, Kiziroğlu Mustafa Bey Kolu, Bağdat Turna Teli Kolu, Hasan Paşa Silistre Kolu, Hasan Bey-Dağıstan Kolu, Kaytaz Kolu, Kirizoğlu Mustafa Bey Kırım Kolu, Kenan Kolu, Kayseri Kolu, Köroğlu’nun Oğlu Haydar Bey Kolu, Son Kol.
B) Diğer kahramanlık hikâyeleri
a) Köroğlu dairesine bağlı olanlar / Celali Bey ve Mehmet Bey, Kirmanşah
b) Diğer Hikâyeler / Eşref Bey, Salman Bey, Latif Şah, Cihan ve Abdullah, Arslan Bey, Mustafa Bey, Ahmet Han, Şah İsmail, Bey Böyrek, Haydar Bey, Hurşit Bey, Yaralı Mahmut.
Aşk Hikâyeleri
A) Kahramanları hayali olanlar / Mirza-yı Mahmut, Ülfetin, Derdiyok ile Zülfü Siyah, Elif ile Mahmut.
B) Âşık şairlerin romanlaşmış hayatları
a) Yaşadıkları rivayet olunan âşıklar / Ercişli Emrah ile Selvi Han, Âşık Garip, Tufarganlı Abbas, Âşık Kerem, Kurbani, Tahir Mirza.
b) Yaşadıkları muhakkak olanlar / Âşık Ali İzzet, Sümmani, Gökçeli Ali Esker, Hasta Hasan, Dikmetaşlı Dede Kasım, Kara Gelin (Posoflu Fakiri’nin Maceraları), Karacaoğlan, Vüdat-ı Hasta
Bu Kategorilere Girmeyen Hikâyeler
A) Aşk Maceraları / Ali Şir Hikâyesi, Gündelişoğlu, Hasan ile Mihrican, Erzurumlu Hoca Fenayi’nin Oğlu Mahzuni, Yahudi Kızı, Namuslu Kız, Kamber’in Beyşehir’deki Macerası, Âşık Ömer’in Şair Olması, Abdullah Çavuş, Furkani
B) Mehur Kaçaklara ve kabadayılara ait hikâyeler / Deli Yusuf Bey, Kerem Bey, Kazar, Mihrali Bey, Kaçak Nebi
Konuyla ilgili bir diğer önemli tasnif Ali Duymaz’a aittir.
A) Konuları bakımından halk hikâyeleri
a) Aşk hikâyeleri
b) Kahramanlık hikâyeleri
c) Aşk ve kahramanlık hikâyeleri
B) Coğrafi yayılışları bakımından halk hikâyeleri
a) Anadolu’da bilinen halk hikâyeleri
b) Türk dünyasının bir bölümünde bilinen halk hikâyeleri
c) Türk dünyasının geneline bilinen halk hikâyeleri
Ünite 2
Halk Hikâyesi İnceleme Yöntemleri ve Hikâye Araştırmacıları
Yöntemler:
Tarihi – Coğrafi Fin Yöntemi
Metinlerin varyantlarının incelenmesi suretiyle ilk metne yani ur-formaulaşmaya çalışılır. Julius Krohn ve oğlu Kaarle Krohn tarafından geliştirilmiştir. 1966 yılından sonra ülkemizde çokça kullanılmış bir yöntemdir.
Bu incelemede nelere dikkat edilir?
1) Epizotlara göre: Hikâyenin ana motifleri eler alınır.
aa. Kahramanın ailesi: Genellikle erkek kahramanın ailesinden söz edilir. Baba genellikle padişah veya beydir ve çocuğu yoktur. Bu nedenle yakın arkadaşı vezirinin yanına alarak gurbete çıkar.
ab. Kahramanın durumu: Kahramanların nasıl doğdukları anlatılır. Gurbete çıkan baba, yolda çeşme başında(akarsu, mezar vb.) mola verir. Namazını kıldıktan sonra yemek yer. Bu sırada Hz. Hızır (Pir, kırklar, üçler, yediler, aksakallı dede vs.) yanlarına gelir. Onlara elma, nar veya muska verir. Elmayı ikiye bölerek yarısını eşine vermesini söyler ve ortadan kaybolur. Kahramanlık hikâyelerinde elmanın kabukları ahırdaki kısrağa verilir. Zamanı gelince çocuk dünyaya gelir.
ac. Kahramana ad verilmesi: Elmayı veren, kendisi gelinceye kadar çocuğa ad verilmemesini tembihler. Çocuk adı konmadan büyür, adı yok veya adsız diye anılır. Sonunda derviş gelir ve çocuğun ismini verir.
aç. Kahramanın eğitimi
ad. Kahramanın âşık olması: Hz. Hızır kahramanlara rüyalarında bade içirirler. Badenin birincisi Allah, ikincisi derviş, üçüncüsü de sevgili içindir.
ae. Sevgiliyle karşılaşma: Badeyi içen uzun süre baygın kalır. Hekimler çağrılır ancak derman bulunmaz. Güngörmüş bir kadın hastanın derdini anlar. Kahramanın yanına bir saz bırakır. Sazın sesini işiten kahraman uyanır ve türkü söylemeye başlar. Uzun süren bir gurbet yolculuğundan sonra sevgililer genellikle gül bahçesinde karşılaşırlar.
af. Kahramanın gurbete çıkması: Kahraman ailesinin yanına döner ve yaşadıklarını anlatır. Kız tarafı dünür olunca ağırlığınca altın ister, işler zorlaşır. Kahraman gurbete çıkar.
ag. Sevgilinin başkasıyla evlendirilmek istenmesi: Kızın babası kızını başka birine vermek ister. Damat adayı maddi açıdan iyi durumdadır. Kız, sevdiğini görebilmek için süre ister. Bu süre yedi yıl veya kırk gün olabilir. Süre dolmadan evvel kahraman düğün evine gelir. Mekândaki âşıklarla atışır, hepsini alt eder. Gelin ve damat adayıyla karşılaşır. Gelin, damada sevgilisini anlatır / tanıtır. Böylece ikinci defa kavuşmuş olurlar.
ağ. Kahramanın yurduna dönüşü
ah. Sonuç: Baba ocağına dönen kahraman kırk gün kırk gece düğün yapar. Muradına erer ve ömrünü orada yaşar.
Tahir ile Zühre ve Kerem ile Aslı gibi bazı hikâyelerin sonunda âşıklar kavuşamadan ölürler. Mezarları yan yana yapılır. Her yıl mezarları üzerinde kırmızı ve beyaz olmak üzere birer gül biter. Güller birbirlerine eğilirken aralarında biten bir karaçalı kavuşmalarına engel olur.
2) Motiflerine göre inceleme:
Bu çalışma, Stith Thomson’un masallar için geliştirdiği motif kataloğuna göre yapılmaktadır. Thomson masal motiflerini
a) Mitolojik motifler,
b) Hayvanlar,
c) Yasak (tabu)… gibi 22 farklı başlık oluşturur.
Bu yöntem ilk defa Erzurum ve Çevresinden Derlenen Halk Hikâyeleri Üzerinde Araştırmalar(Karadağ, 1984) adlı tezde uygulanmıştır.
1- Padişahın çocuğu yoktur, vezirin yanına alarak gurbete çıkar.
2- Yolda Hz. Hızır’la karşılaşılır. Hızır’ın mucizeleri. Gurbet, Evlat sahibi olma…
3- Zaman gelince iki bebek doğar. Birlikte okula giderler.
4- Çocuklar büyür. Kahraman, kızla karşılaşır. Bazı hikâyelerde kız çok kuvvetlidir. Deve esir olan kıza yardım edilir. Yardımcı figür olarak kahramanın atı.
5- Padişah, kızın babasına dünür olur. Sevgililer bazı hikâyelerde beşik kermesi olabilir. Bazı hikâyelerde sevgililer birbirlerini rüyada tanırlar.
6- Bir cadı kadın hikâyedeki birine kötülükler yapar (kızın babası, kızın annesi, kız veya kızın kardeşleri). Sevgililerin arası açılır.
7- Kızın düğünden önce süre istemesi. Bu süreyi dokunacak olan halı belirleyebilir veya kırk gün beklenecektir. Son gün sevgili gelir, hasret biter.
8- Kızını kahraman vermek istemeyen baba başka yere taşınır. Kız bu arada bir ocak taşına mektuplar bırakarak kahramanla haberleşir.
9- Kahraman, sevgilisinin bulunduğu memlekete gelir/gider. Kılık değiştirerek sevgilisinin odasına ulaşır.
10- Kahramana yardım eden yaşlı kadın.
11- Kahraman yakalanır. Saraya götürülür. Öldürülmesi için cellatlara teslim edilir. Kahraman kıyamayan cellatlar, kuş kanıyla lekelenmiş gömleğini padişaha götürürler.
12- Kurtulduktan sonra sevgilisinin yanına geri dönen kahraman yakalanıp hapsedilir.
13- Kahramanlar yollarda olağanüstü güçlerle savaşırlar (devler, kırk haramiler). Bu sayede servet kazanırlar.
14- Kız ve oğlan memleketlerine dönerler. Kahraman, hasta olan babasına yardım eder. Saltanat kahraman kalır. Kırk gün kırk gece düğün yapılır.
Yapısalcı Halk Bilimi Yöntemleri
Lord Raglan’ın Gelenksel Kahraman Kalıbı
1- Kahramanın annesi soylu bir kadındır.
2- Babası kraldır.
3- Baba, çoğunlukla annenin yakın akrabasıdır.
4- Kahramanın rahme düşmesi uygunsuz bir ilişki sonucudur.
5- Kahraman aynı zamanda bir tanrının oğlu kabul edilir.
6- Uygunsuz bir bebek olduğu için doğumdan sonra genellikle öldürülmek istenir.
7- Gizlice gizli bir yere gönderilir.
8- Çocuğu bir aile evlat edinir.
9- Kahraman, kendi geçmişi hakkında pek bir şey bilmez.
10- Yetişkin olduğunda ileride kralı olacağı topraklara gider.
11- Kral, dev ya da yırtıcı bir hayvana karşı zafer kazanır.
12- Kralın kızıyla evlenir.
13- Kral olur.
14- Sakin bir hayat sürer.
15- Yeni yasalar koyar.
16- Yasaları nedeniyle tanrıların ve halkın gözünden düşer.
17- Tahtı kaybeder.
18- Ölümle karşılaşır.
19- Çoğunlukla bir tepede ölür.
20- Çocukları (varsa tabii) tahtın uzağında kalır.
21- Bedeni gömülmez (zaten bulunamaz).
22- Kahramanın gömülü olduğu kabul edilen bir veya daha fazla kutsal yer vardır.
Bu yöntem Özkul Çobanoğlu tarafından Oğuz Kağan ve Er Töştük destanlarına uygulanmıştır.
M. Öcal Oğuz, Dede Korkut, Dirse Han Oğlu Boğaç Han ve Basat’ın Tepe Göz’ü Öldürdüğü Boya adlı metinlerde bu yöntemi denemiştir.
İsmet Çetin bu yöntemi Türk destanlarına uyguladıktan sonra destan kahramanlarının özelliklerini yedi başlık altında toplamıştır.
Vladimir Propp’un Yapısalcılık Yöntemi
Rus masal araştırmacısı Propp (1895-1970) masallarda değişen değerlerin kişi adları ve kişilerin nitelikleri olduğunu, değişmeyen yönlerin ise kişilerin eylemleri ile işlevleri olduğunu saptamıştır. Rus peri masallarının olay akışına uygun olarak tüm masallar için uygulanabilecek bir kalıp oluşturdu. Buna göre masalda kişiler en fazla 31 işleve sahiptir ve bu işlevler 7 kişi tarafından üstlenilir (saldırgan, bağışçı, yardımcı, prenses, gönderen, kahraman, düzmece kahraman). Bu yöntem Türkiye’de Umay Günaytarafından Elazığ’dan derlediği 70 masala uygulanmıştır.
İlhan Başgöz âşık hikâyelerini bu yöntemle incelemiştir. Rüya görme ve bade içerek âşık olma motifi âşık hikâyelerinin ana hatlarıyla sıkı ilişki içindedir. Halk hikâyesindeki kişi sayısı Propp’un belirlediği kişiler ve görevlerle uyumludur ancak işlevler farklıdır. Buna göre bir âşık hikâyesinde üç ana bölüm ve altı aksiyon bulunur:
1- Ailenin parçalanması (aksiyonlar: kriz ve değişim (yetişkin – âşık sanatçıya dönüşme))
2- Yeni bir aile kurmak için mücadele (aksiyonlar: arama, engeller, çözülüş)
3- Yeni ailenin kurulması (aksiyonlar: Birleşme)
Claude Levi-Strauss’un Yapısalcı Yöntemi
Akrabalığın Temel Yapıları adlı çalışmasında ensest ilişki üzerinde durur. O, mitlerin yapısal kompozisyonunu araştırmaktan çok mitlerde tanımlanan dünyanın yapısal çözümlemesini yapmaya çalışmıştır. Türkiye’de bu yöntem Ümran Kırman tarafından Dede Korkut hikâyelerinde uygulanmıştır.Seyfi Karabaş bu yöntemle Dede Korkut hikâyelerinde renklerin kullanımı ile kişilerin duygu, düşünce ve davranışları arasındaki paralellikleri saptamıştır. Karşıt yansımalı bir yapıya sahip olan Dede Korkut hikâyelerinde merkez anlatım birimi denilen hikâyenin orta bölümü öncesinde ve sonrasındaki olay sayısı eşittir. Olayların içeriği de benzerdir. Merkez anlatım birimindeki karmaşa en üst düzeydedir. Bu birimin sonrasındaki olaylar karmaşanın çözülmesi yolundadır. Karabaş’ın Dede Korkut hikâyelerindeki renkleri kullanımıyla ilgili üçlü kalıbı şöyledir:
Düz renkler: İnsanın ideal olarak benimsediği şeyleri dile getirir.
Karışık renkler: İdealde eksikliği, törpülenmiş öğeleri, kusurları, yıpranmayı ifade eder.
Renksiz: Bir şeyin sınaması sırasında renk kullanılmaz.
Joseph Campel’ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu
Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı eserinde halk anlatılarının yapılarının aynı olmasını tartışmıştır.
1 Yola çıkış. A) Maceraya çağrı, B) Çağrının reddi, C) Doğaüstü yardım, D) İlk eşiğin aşılması, E) Balinanın Karnı.
2 Erginleme. A) Sınavlar yolu, B) Tanrıçayla karşılaşma, C) Baştan çıkarıcı olarak kadın, D) Babanın gönlünü alma, E) Tanrılaştırma, F) En son ödül.
3 Dönüş. A) Dönüşü reddetme, B) Büyülü kaçış, C)Dışarıdan gelen kurtuluş, D) Dönüş eşiğinin aşılması, E) Yaşama özgürlüğü.
Gremias’ın Göstergebilim Yöntemi
Bu yöntem Filiz Kırbaşoğlu tarafından Köroğlu Destanı’nın Özbek Varyantları Üzerine Bir Çalışma adlı eserde uygulanmıştır. Gremias’a göre evrenin bizde bir biçim, anlam kazanabilmesi için onda bir takım farklılıklar algılamamız lazımdır. Bir metni çözümlemenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan biri derin düzey çözümlemesidir. Bunu da göstergebilimsel dörtgen sağlar.
Karşıtlık (yaşam-ölüm; erkek-dişi)
Çelişiklik (yaşama-yaşamama; yitirme-yitirmeme)
İçerme ya da bütünleyicilik (olasılık-belirsizlik; av-savaş)
İdeolojik Halk Bilimi Kuramı
İlk halkbilim çalışmalarının yapıldığı Finlandiya ve İrlanda’da bir süre etkili olan bu kuram Hitler Almanya’sı ve Bolşevik devrimi sonrası Rusya’da ve diğer pek çok ülkede desteklenmiştir.
Bağlam Merkezli Halk Bilimi Kuramları
Performans Teori
Bu teoride halkbilimsel unsurun yaratım sürecine odaklanılır. Metnin oluşmasında anlatıcı kadar, dinleyici kitlesi, anlatının gerçekleştiği mekân ve sosyal çevrenin de önemi vardır.
Sapma: Anlatının ana yapısında olmayan dış yapısal özelliğe denir.
Sözlü Kompozisyon Teorisi
Milman Parry ve Albert Lord tarafından biçimlendirilen kuram Boşnak âşıkların müzik eşliğinde anlattıkları Homeros eserlerinin incelenmesiyle ortaya çıkmıştır. Kuram, âşıkların yetişme evrelerini belirlemiş ve usta âşık olmada eğpik şiirin veznine uygun doğaçlama yapma becerisinin kazanılması gerektiğini ileri sürmüştür. Kuramın iki temel terimi vardır. Bir düşünceyi ifade etmek için hep aynı vezin koşullarında düzenli olarak kullanılan kelime gurubunu ifade eden formula/kalıp ve formula ile de birleştirilerek bir konunun âşık tarafından hep aynı kelimelerle ifade edilmesi anlamına gelen tema.
Halk Hikâyeleri Üzerinde Yapılan Çalışmalar
15. yüzyılın sonlarından itibaren Anadolu sahasında ozanlık geleneği yerini âşıklığa, hikâye anlatıcısı kıssahan da yerini meddaha bırakmıştır. Halk hikâyelerinin ilk şekilleri yaşamış ve ya yaşadığı rivayet edilen âşıkların hayat hikâyeleri etrafında şekillenerek, 16. yüzyılın sonlarında Azerbaycan ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde ortaya çıkmaya başlamıştır.
Âşık Garip (17. yüzyıl): Âşık Garip (Garip ile Senem)
Âşık Tahir (17. yüzyıl): Tahir ile Zühre
Cahan (16. yüzyıl): Cahan (Cihan) ve Abdullah
Ercişli Emrah (17. yüzyıl): Ercişli Emrah ile Selvi Han
Kerem Dede (17. yüzyıl): Kerem ile Aslı
Kurbani (16. yüzyıl): Gurbani ve Peri
Tufarganlı Âşık Abbas (16. yüzyıl sonu ile 17. yüzyıl başları): Tufargannı Aşıg Abbas ve Gülrez Peri
19. yüzyıl gerçekçi halk hikâyelerinin oluştuğu dönemdir (Hançerli Hanım, Cevri Çelebi, Kanlı Bektaş, Sansar Mustafa, Letaifname).
Yazılı Kaynaklar
Cönkler, mecmualar ve basma eserlerdir.
a) Yazma Metinler: Arzu ile Kamber, Asuman ile Zeycan, Âşık Garip, Derdiyok ile Zülfüsiyah, Hurşit ile Mahımihri, Kerem ile Aslı, Şah İsmail, Tahir ile Zühre.
b) Basılı Eserler: Arzu ile Kamber, Asuman ile Zeycan, Âşık Garip, Derdiyok ile Zülfüsiyah, Elif ile Mahmut, Ferhat ile Şirin, Han Mahmut, Hurşit ile Mahımihri, Karam ile Aslı, Köroğlu, Kurbani, Melikşah ile Güllühan, Razınihan ile Mahıfiruze, Tahir ile Zühre.
Sözlü Kaynaklar
Cumhuriyetin ilanında sonra başlanan derleme gezileri sonucunda ortaya çıkan arşivlerdir. Pertev Naili Boratav, İlhan Başgöz, Ahmet Edip Uysal, Muhan Bali, Fikret Türkmen, Saim Sakaoğlu arşivleri önemlidir.
Halk Hikâyeleri Üzerine Yapılan Bilimsel Çalışmalar
Pertev Naili Boratav ve Halk Hikâyeleri 1931 yılında lisans tezi olarak hazırladığı Köroğlu Destanı adlı çalışmasında Paris, Özbek, İstanbul, Tobol, Urfa, Azeri gibi çeşitli varyantlarını inceler. İzahlı Halk Şiiri Antolojisi adlı eserinde Kirmanşah, Emrah ile Selvi, Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Âşık Garip, Şah İsmail ve Beyböyrek hikâyeleri yer almaktadır. Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği adlı eserinde halk hikâyelerinin destan, masal, âşık şiiri, roman gibi türlerle olan ilişkisini ele alır.
İlhan Başgöz ve Halk Hikâyeleri Yazdığı çok sayıda makale Folklor Yazıları adlı eserde yer almaktadır.
Muhan Bali ve Halk Hikâyeleri Ercişli Emrah ile Selvihan Hikâyesi adlı tezinde adı geçen hikâyenin kaynağı, motifleri ve üzerinde yapılan çalışmaları ele alır.
Fikret Türkmen ve Halk Hikâyeleri Âşık Garip Hikâyesi Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma adlı tezinde anılan hikâyenin kaynağını varyantlarını, epizotlarını ve şiirlerini değerlendirmiştir. Bir diğer monografisi deTahir ile Zühre Hikâyesi’dir. Mete Taşlıova ve Nail Tan’la birlikte hazırladıkları Âşık Şeref Taşlıova’dan Derlenen Halk Hikâyeleri adlı eserde çok sayıda halk hikâyesine yer verilmiştir. Mustafa Cemiloğlu ile birlikte hazırladığı Âşık Şevki Halıcı’dan Derlenen Halk Hikâyeleri adlı eserde 15 halk hikâyesi yer almaktadır.
Ensar Aslan ve Halk Hikâyeleri Çıldırlı Âşık Şenlik, Hayatı-Şiirleri-Hikâyeleri adlı tezinde Latif Şah,Salman Bey ile Turnatel Hanım ve Sevdakâr Şah hikâyelerine de yer vermiştir. Yaralı Mahmut HikâyesiÜzerine Bir İnceleme adlı eserinde eserin epizotları, şiirleri tahlil edilmiştir.
Ali Duymaz ve Halk Hikâyeleri Kerem ile Aslı Hikâyesi Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma adlı tezinde eserin on dört varyantı, epizotları, şiirleri ve motifleri incelenmiştir. Nevruz Bey Hikâyesi adlı eserinde de benzer metotlar öne çıkar. Saim Sakaoğlu ile birlikte hazırladığı Hurşit ile Mahımihri Hikâyesi, yazarın diğer eseridir.
Ali Berat Alptekin ve Halk Hikâyeleri Kirmanşah Hikâyesi Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma adlı eserinde adı geçen hikâyenin Binbir Gece Masalları’ndan kaynaklandığını anlattıktan sonra eserin epizotları, şiirleri, formelleri, motifleri ele alınır. Halk Hikâyelerinin Motif Yapısı adlı eserinde halk hikâyesinin tanımı ve özellikleri üzerinde durur. 70 hikâyenin özeti, hikâyelerin motif yapıları ve geniş bir bibliyografya eserde yer alır.
Halk Hikâyeleri Üzerinde Yapılan Diğer Önemli Çalışmalar
Radloff ve öğrencilerinin oluşturduğu Proben adlı eserin sekizinci cildi Osmanlı Türklerinin metinlerini ele alır. Otto Spies’in Türkische Volkbücher / Türk Halk Kitapları adlı eserde halk hikâyelerinin kaynakları, şekil ve muhteva özelliklerine yer verilmiştir. Hans August Fischer’in Schah Ismajil und Gülizar / Şah İsmail Hikâyesi’ni konu alan monografisi hikâyenin tenkitli metni ve Almanca çevirisini içerir. Wolfram Eberhard Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden derlediği hikâyeleri Minstrel Tales From Southeastern Turkeyadıyla yayımlamıştır. Edith Fischdick Elif ile Mahmut hikâyesi üzerine bir monografi yayımlamıştır (1958).
Ünite 3
Halk Hikâyelerinin Anlatıldığı Bölgeler ve Halk Hikâyesi Anlatıcıları
Sözlü anlatımlar Türkiye’nin daha çok doğu bölgelerinde anlatıcı ve dinleyici bulabilmiştir (bunda uzun kış geceleri etkili olmuştur).
Erzurumlu Âşıklar
Erzurum’da meddahlar ve âşıklardır hikâye anlatıcıları. Mehmet Kaplan’ın bir süre bölgede bulunması hikâyelerin tespitinde literatüre çok katkı yapmıştır.
Âşık Sümmani 1861’de Narman ilçesinde doğdu. Badeli âşıklarımızdandır. Bade içtikten sonra rüyasında gördüğü Gülperi’yi bulabilmek için gezip dolaşmıştır. Şubat 1915’te vefat etmiştir.
Âşık Mıktat Köroğlu hikâyelerini yazdıran âşık olarak bilinir.
İshak Kemali 1914’te Çat’ta doğdu. İyi bir hikâye anlatıcısı olarak bilinir. Anlattığı bazı hikâyeler Fikret Türkmen tarafından derlenmiştir.
Behçet Mahir Resmiyette 1919 doğumlu görünmektedir. Mehmet Kaplan tarafından keşfedilerek üniversiteye alınmıştır. Ahmet Edip Uysal’ın da yardımıyla hikâyeleri yurtdışına kadar ulaşmıştır. 1988’de vefat etmiştir. Anlattığı hikâyeler; Âşık Garip, Davudoğlu Süleyman, Derdiyok ile Zülfüsiyah, Eba Müslim Horasani, Ebu Ali Sina, Emrah ile Selvi, Erzurumlu Mahiri Baba, Eşref Bey, Ferhat ile Şirin, Firdevs Şah, Firuz Şah, Hamzai Sahip-gıran, Hatem-i Tai, İmam Ali’nin Gan Galesi Cengi, Kerem ile Aslı, Kirmanşah, Köroğlu (on dört kolunu bilmektedir), Latif Şah, Leyla ile Mecnun, Nebi Han, Nemrut Han, Seyfülmülük, Sümmani, Sürmeli Bey, Şah İsmail, Şah Oğlu Şah Abbas ile Deli Murat, Tahir ile Zühre, Temimdari, Timurlenk, Yaralı Mahmut, Yusuf ile Züleyha, Zaloğlu Rüstem.
Mevlüt İhsani Şafak (Âşık Mevlüt İhsani) Şenkaya ilçesinde doğdu. Halk hikâyesi tasnif edebilmesinin yanında âşık makamlarını da iyi bilmektedir.
Nusret Yazıcı (Âşık Toruni) 1945 yılında Narman ilçesinde doğdu. Âşık Sümmani’nin torunudur. Çok sayıda âşık yetiştirmiştir. 2003’de vefat etti.
Hüseyin Yazıcı (Sümmanoğlu) 1937’de Narman ilçesinde doğdu. Âşık Sümmani’nin torunudur.
Yaşar Yılmaz (Âşık Yaşar Reyhani) 1934’te Hasankale’de doğdu. Yurtdışını gezip görme imkânı olmuştur. Uzun hikâyeler dışında türkülü hikâyeler de anlatmıştır. 2005’te vefat etti.
Ardahanlı Âşıklar
Çıldırlı Âşık Şenlik 1850 doğumludur. 1913’te vefat etmiştir. Türk edebiyatına yüzlerce şiirin yanı sıra üç hikâye kazandırmıştır. Şiirleri arasında koşma, destan ve sicillemeleri yeniliklerle doludur. Eserleri hakkında Ensar Aslan’ın tez çalışması vardır.
Sabit Ataman (Âşık Müdami) 1918’de Posof’ta doğdu. Hikâyeleri Boratav tarafından derlenmiştir. 1968’de vefat etmiştir.
Karslı Âşıklar
Timur’un Kars’ı işgali üzerine söylenen destan bölgede yetiştiğini varsaydığımız Baykan (Bıkan)’a aittir. Hikâyenin yanında masal anlatma geleneği de bu bölgede yaygındır.
Gülistan Çobanlar (Âşık Gülistan) 1900’de Arpaçay’da doğmuştur. Murat Çobanoğlu ve İbrahim Demir’in ustasıdır.
İslam Erdener 1921 doğumludur. Anlattığı hikâyeleri Âşık Şenlik’in oğlu Âşık Kasım’dan öğrenmiştir.Âşık Şenlik’e ait üç hikâyeyi (Latif Şah, Salman Bey ve Turnetel Hanım, Sevdakâr) Ensar Aslan’a anlatarak günümüze ulaşmasını sağlamıştır.
Şeref Taşlıova (Âşık Taşlıova) 1938’de Çıldır’da doğdu. Halk hikâyeleri ve folklor hakkında çok sayıda makalesi vardır. Çok sayıda çırak yetiştiren Taşlıova, âşık edebiyatını 150 kadar âşık makamını ve halk hikâyesini en iyi bilen âşıklarımızdandır.
İsmail Cengiz (İsmail Azeri) 1928’de Tebriz’de doğdu. Azeri mahlasıyla şiirler söylemiştir.
Dursun Cevlani 1900’de Sarıkamış’ta doğdu. Âşık İkrami’nin yanında çıraklık yapmıştır.
Muhittin Cuya (Âşık Mihmani) 1935 doğumludur. “Ozan-baksı geleneğinin İslami şekle girmiş tek temsilcisidir. Hem müzisyen, hem dansçı, hem din adamı, hem şair, hem de aktördür” (Bekir Sami Özsoy böyle demiş).
Murat Çobanoğlu (Âşık Çobanoğlu) 1940’ta doğdu. Badeli şairlerimizdendir. Ustası, babası olanGülistan Çobanlar’dır.
Sadi Değer (Hasreti) 1927’de Susuz’da doğdu. Âşıklık makamları ve halk hikâyesi konusunda çok bilgilidir.
Üzeyir Aziz Göktekin (Âşık Pünhani) 1917’de Sarıkamış’ta doğdu.
Laçin Kurt (Âşık Laçin Aladağlı) 1918’de Kağızman’da doğdu. Ustası Karslı Cemal Hoca’dır.
Vanlı Âşıklar
Van ilinin halk hikâyesine ilgisi Ercişli Emrah ile Selvi Han Hikâyesinden kaynaklıdır.
Ahmet Poyrazoğlu 1951’de Erciş’te doğdu. Ercişli Emrah onun manevi ustasıdır.
Gaziantep ve Baraklar
Ağırlıkla Gaziantep ilinin Nizip ilçesinde yaşayan Barakların göçleri, göç ettikleri yerlerde komşularıyla olan ilişkileri zamanla kısa hikâyeli türkülere konu olmuştur.
Baraklı Âşık Mahgül (Mehmet Kılıçoğlu) 1919’da Nizip’te doğdu. Hikâye dağarcığını Barakların Orta Asya’dan Horasan’a, oradan da Anadolu’ya göçlerinin teşkil ettiğini söyler. Hikâyelerinin konusunu Barakların Horasan’dan göçü, Yozgat ve civarına yerleşme ve Osmanlı ile ilk temas, Mehmet Bey’in sürgün edilmesi, Rışvan Bey’in misafir edilme olayı, Abuseyf’in ölümü, Feriz Bey’in Acem’e dönmesi, Abbas Paşa’nın Culab’ı dağıtması başlıkları altında sıralar.
Çukurova ve Bozlaklar
Yörede anlatılan kısa hikâyeli türkülere bozlak denir. Bozlaklar “Ahey, eyy” ünlemiyle başlarsa Karacaoğlan’a, “Aydost”la başlarsa Dadaloğlu’na, “Heyhey”le başlarsa Köroğlu’na aittir.
Ahmetce (Ahmet Cihan) Ceyhan’da yaşamıştır (tahmini 1898-1977). Yöredeki bozlakçıların ustası kabul edilir.
HALK HİKAYELERİ VİZE DENEMESİ
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlışı vardır ?
A)İlk kez Al-Cahiz tarafından “Hikaye” ifadesi kullanılır
B)Türklerde ilk törenlerde ortaya çıkar
C)Göstermeye bağlı türlerdendir
D)Nazım-Nesir Barışıktır
E)Uzundur
2)Aşağıdakilerden hangisi hikaye için farklı ifade kullanır ?
A)Türkiye C)Irak Türkiye E) Gagavuz Türkleri
B)KKTC D)Azerbaycan
3)Aşağıdakilerden hangisi hikayenin özelliklerinden değildir ?
A)Sevgi ve kahramanlık konuları içerir
B)Koçak maceralarını anlatan metinler bu türün içindedir
C)Anadoluda yerleşik hayata geçişin ilk edebi ürünleridir
D)Çukurova’da “Serküşte” adıyla bilinen hikayeli türküler bu türün içinde yer alır
E)Meddahlar tarafından anlatılır.
4)Nazım-Nesir barışık olan Halk Hikayeleri aşağıdakilerden hangisinde görülmez ?
A)Balkanlar
B)Türkmenistan
C)Türkiye
D)Azerbaycan
E)Türkistan
5)Aşağıdakilerden hangisi hikayeye eklenen bölümlerden değildir ?
A)Selçuk
B)Karavelli
C)Peşrev
D)Kol
E)Türkülerin Peşrevi
6)Aşağıda verilen Halk Hikayelerinden hangisi konusu bakımından diğerlerinden farklıdır ?
A)Derdiyok ile Zühre
B)Tahir ile Zühre
C)Arzu ile Kanber
D)Ercişli Emrah ile Selvihan
E)Şah İsmail
7)Aşağıdakilerden hangisi sözlü kaynaklarda yer alan Halk Hikayelerinin özelliklerinden değildir ?
A)Uzundur
B)Ağız özellikleri taşır
C)Ağır bir dil özelliği göstermez
D)Sade ve anlaşılırdır
E)Standart dil özelliği taşımaz
8)Aşağıdakilerden hangisi hikayenin girişine eklenen parçalardan değildir ?
A)Sersuhane
B)Selçuk
C)Karavelli
D)Peşrev
E)Duvaggapma
9)Aşağıdakilerden hangisi bade içerek aşık olan aşıklarımızdan değildir ?
A)Öksüz Ozan
B)Erol Şahinler
C)Ercişli Emrah
D)Aşık Tahir
E)Cevri Çelebi
10)Aşağıdakilerden hangisi Halk Hikayelerinde geçen aşık olma motiflerinden değildir ?
A)Bade içme
B)Yanıp kül olma
C)Resim gösterme
D)Kardeş olmadıklarını öğrenme
E)İlk görüşte aşık olma
11)Kaynakları bakımından Halk Hikayeleri sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi Pertev NailiBoratav’a ait değildir ?
A)Yaşanmış olayları anlatan halk hikayeleri
B)İslam geleneğinden geçen halk hikayeleri
C)Aşıkların hayatları erfaında geçen hikayeler
D)Köroğlu menkıbeleri ve benzerleri
E)Klasik manzum hikayelerden alınan halk hikayeleri
12)Aşağıdaki isimlerden hangisi Halk Hikayelerini kaynakları bakımından sınıflandırmıştır ?
A)Ali Duymaz
B)Pertev Naili Boratav
C)M.Fuat Köpr
ülü
D)Şükrü Elçin
E)Ali Berat Alptekin
13)Aşağıdakilerden hangisi Halk Hikayesinin fasıl bölümünde kullanılan türünden değildir ?
A)Tecnis
B)Divan
C)Tekerleme
D)Atasözü
E)Koşma
14)Aşağıdakilerden hangisi bade içme yoluyla aşık olma motifinin bölümlerinden değildir ?
A)İlk deyiş
B)Uyanış
C)Rüya
D)hazırlık safhası
E)Şiir söyleme
15)Aşağıdakilerin hangisi Halk Hikayelerinin genellikle geçtiği yerlerdendir ?
A)Orta Asya B)Pakistan C)Yemen
D)Afrika E)Altay Dağları
16)Aşağıdaki hikayelerden hangisi yerleşik hayatı anlatan hikayelerden değildir ?
A)Aşık Garip
B)Emrah ile Selvihan
C)Şah İsmail
D)Kerem ile Aslı
E)Ercişli Emrah
17)Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
A)Atları kahramanın en büyük yardımcılarıdır
B)Kahramanların duaları kabul olur
C)Kahramanlar ailenin tek çocuğudur
D)Olağanüstü olaylar yer almaz
E)Konular tarihle ilişkili olabilir
18)Aşağıdaki isimlerden hangisi Halk Hikayelerini sınıflandırmamıştır ?
A)Nerin Köse B)Saim Sakaoğlu
C)Eflatun Cem Güney D)Faruk Rıza Güloğlu
E)Şeref Taşlıova
19)Aşağıdakilerin hangisinde Halk Hikayesi anlatırken dinleyiciler için dua edilir ?
A)Kahramanlar birbirine kavuşunca
B)Uzun zamanı anlatan bölümlerde
C)Mekan değişikliğini anlatan bölümlerde
D)Giriş bölümünde
E)Hikayenin sonuç bölümünde
20)Aşağıdakilerin hangisinde halk hikayeleriyle ilgili bir bilgi yanlışı yoktur ?
A)Konuşmalar mensur,tavsirler manzum olarak verilir
B)Halk hikayelerinin içinde başka halk edebiyatı ürünleri yer almaz
C)Halk hikayesi anlatma geleneği Çukurova’ya özgüdür
D)Nazım bölümleri birinci derecedeki kahramanların ağzından verilir
E)Anlatıcı mensur bölümlere ekleme çıkarma yapamaz
21-)Aşağıdakilerden hangisi Ali Berat Alptekin’e göre Halk Hikayelerinin kaynaklarından değildir ?
A)Aşıkların hayatı
B)Masal-efsane
C)Arap-Fars-Hint kaynaklı
D)Türk kaynaklı
E)Yaşanmış olaylar
22)Aşağıdakilerden hangisi Halk Hikayelerinin kahraman kadrosunda yer almaz ?
A)Kardeş B)Padişah
C)Komşu Kızı D)Kocakarı
E)Derviş
23)Aşağıdaki hikayelerden hangisi aşıkların hayatları etrafında gelişen Halk Hikayelerinden değildir?
A)Cihan ile Abdullah
B)Leyla ile Mecnun
C)Kerem ile Aslı
D)Tahir ile Zühre
E)Gurbani ile Peri
24)Aşağıdaki isimlerden hangisi Halk Hikayesi için farklı bir terim kullanmıştır ?
A)Ignas Kunos B)Edmond Saussey
C)Pertev Naili Boratav D)Saim Sakaoğlu
E)Ali Duymaz
25)Aşağıdakilerin hangisi Halk Hikayesine özgü terimlerden değildir ?
A)Bozlak
B)Toy
C)Fasıl
D)Ayak
E)Ustadname
26)Aşağıdaki cümlelerden hangisi “Kol” ifadesini açıklar ?
A)Asıl hikayede olmayan ek hikayelerdir
B)Hikaye,destan gibi türlerde farklı bölümlerin adıdır
C)Doğu Anadolu’da hikayenin başlangıç bölümüne verilen addır.
D)Seyirlik halk oyunlarında oyun niteliğinde hikaye anlatan sanatçıdır
E)Aşıkla maşuk kavuşunca söylenen güzellemeye verilen isimdir
27)Aşağıdakilerin hangisi Halk Hikayesi anlatan kişi için kullanılan terimlerdendir ?
A)Meddah
B)Selçuk
C)Peşrov
D)Ustadname
E)Karavelli
28)Aşağıdakilerden hangisi yaşadığı tahmin edilen aşık şairlerindendir ?
A)Summani
B)Karaca Oğlan
C)Aşık Ali İzzet
D)Gökçeli Ali Esker
E)Tahir Mirza
29)Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?
A)Hikayenin başında söylenen tekerlemeye “Döşeme” denir.
B)Aşık hikayeleri uzatıp kısaltılmaz
C)Döşemenin ardından uzun bir dua bölümü gelir
D)Mensur kısımlarda cümleler kısadır
E)Soru-cevap,tasvir yöntemleri sıkça kullanılır
30)Hikayenin sonunda aşıkların kavuşmasıyla okunan güzellemeye ne ad verilir ?
A)Cönk
B)Toy
C) Hane
D)Bozlak
E)Selçuk
1C 2E 3D 4B 5D 6E 7A 8C 9E 10B 11B 12A 13D 14E 15C 16B 17D 18E 19A 20D
21E 22C 23B 24A 25D 26B 27A 28E 29B 30B
HALK HİKAYELERİ SORU-CEVAPLARI VİZE
HAZIRLAYAN : Gülden Güney Dönmez
1.KARAVELLİ NEDİR?
HİKAYELERDE OLMAYAN ANCAK ANLATICININ EKLEDİĞİ KISA HİKAYELERDİR.
2.HALK HİKAYELERİNDE SELÇUK ADININ KULLANILMASININ NEDENİ NEDİR?
DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ ANLATICILARI HİKAYEYE BU AD İLE ANILAN BİE BÖLÜMLE BAŞLAR.
3.SELÇUK NEDİR?
SAZ MECLİSLERİNDE AŞIĞIN KENDİ ŞİİRLERİNİ OKUMADAN ÖNCE YAHUR BİR HİKAYEYİ ANLATMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE FİKRİ,MİSTİK HATTA DİDAKTİK TARZDA SÖYLEDİĞİ MANZUM ÜRÜN.
4.HALK HİKAYESİ ANLATMA TÖRENLERİ ?
SIĞIR-ŞÖLEN-ŞEYLAN-YUĞ
5.TÖRENLERİN YÖNETİCİLERİ KİMLERDİR?
OZANLAR-BAKSILAR-KAMLAR-ŞAMANLAR
6.HALK HİKAYELERİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
-NAZIM NESİR KARIŞIK ANLATMALARDIR
-MANZUM PARÇALAR BÜYÜK ÖLÇÜDE HECE ÖLÇÜSÜYLE SÖYLENİR.
-7,8,11,14,15 Lİ HECE ÖLÇÜSÜ KULLANILIR.
-USTA ANLATICILAR 7,8 VE 11Lİ HECE ÖLÇÜSÜNÜ KULLANIR.
-KALIPLAŞMIŞ SÖZLER BULUNUR.
-HALK HİKAYELERİNİN DİLİ SÖZLÜ ANLATMALARDA SADE,ANLAŞILIR OLMASINA KARŞILIK,YAZIYA AKTARILAN METİNLERDE DAHA AĞIRDIR.
-HALK HİKAYELERİNİN GİRİŞ KISMINA ASLINDA OLMAYAN PARÇALAR EKLENEBİLİR.
-YAZMA VE BASMA HİKAYELER UZUN,ANLATILAN HİKAYELER KISADIR.
7.SAZ MECLİSLERİNDE KENDİ ŞİİRLERİNİ OKUMADAN ÖNCE YAHUT BİR HİKAYEYİ ANLATMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE FİKRİ,MİSTİK HATTA DİDAKTİK TARZDA SÖYLENEN MANZUM ÜRÜN?
SERSUHANE (NOT.İKİ TERİM SELÇUK VE SERSUHANE AÇIKLAMALARI AYNIDIR.KİTAPTADA ÖYLE)
8.HALK HİKAYESİNDEKİ KALIPLAŞMIŞ SÖZLER?
-EFENDİM OLSUN DEMİNİZ OLMASIN GEMİNİZ HAYRA DÖNSÜN SEREN CAMINIZ.
-HİKAYEMİZ BURDA MENZİLE YETDİ.
-DERELER SEL KİMİ TEPELERDEN YEL KİMİ.HAMZA PEHLİVAN KİMİ..
-KÖROĞLU ÜÇÜNCÜYÜDE İÇİNCE ATEŞ KESİLİR.
9.HALK HİKAYESİNİN İÇERİK ÖZELLİKLER?
-KONULARI GENELLİKLE AŞK VE KAHRAMANLIKTIR.
-HİKAYELERDE ANLATILAN BAZI OLAYLAR TARİHLE YAKINDAN İLGİLİDİR.
-HİKAYELER GERÇEK OLMANIN YANINDA OLAĞANÜSTÜLÜKLERLE SÜSLENMİŞTİR.
-KAHRAMANLAR GENELDE AİLENİN TEK ÇOCUĞU OLUP OLAĞANÜSTÜ BİR ŞEKİLDE DÜNYAYA GELİR.
-HİKAYELERİN KAHRAMANLARI DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE BİRBİRLERİNE AŞIK OLURLAR.
-HİKAYELERİN ÖZEL ANLATICILARI VARDIR.(MASAL ANASI,MASAL NİNESİ)
-KAHRAMANLARIN EN BÜYÜK YARDIMCISI HZ.HIZIR’DAN SONRA BİNDİKLERİ ATIDIR.
10.RÜYADA İÇİLDİKTEN SONRA İNSANLARA ŞİİR SÖYLEME YETENEĞİ KAZANDIRAN MANEVİ İÇKİ?
BADE
11.ER DOLUSU NEDİR?
RÜYASINDA İÇEN KİŞİYE AŞIKLIĞIN YANINDA KAHRAMANLIK ÖZELLİKLERİ DE KAZANDIRAN BADE.
12.RÜYASINDA İÇEN KİŞİYE ŞİİR SÖYLEME YETENEĞİ KAZANDIRAN BADE?
PİR DOLUSU
13.İLHAN BAŞGÖZ’ÜN BADE İÇME YOLUYLA AŞIK OLMA DEĞERLENDİRMESİ NASILDIR?
-UYKUYA YATMA
-RÜYADE PİR ELİNDEN BADE İÇME
-BAYILMA,AĞIZDAN KÖPÜKLER SAÇILMASI
-MÜZİK ALETİNİN SESİNİ DUYUNCA AYILMA
-DESTAN VEYA ŞİİR SÖYLEMEYE BAŞLANMASI
14.ANADOLU SAHASI ARAŞTIRICILARI BADE İ İÇME MOTİFİNİ NASIL DEĞERLENDİRİR?
-HAZIRLIK SAFHASI
-RÜYA
-UYANIŞ
-İLK DEYİŞ
15.PİR DOLUSU BADEYİ İÇENLER KİMLERDİR?
AŞIK GARİP,AŞIK KEREM,ERCİŞLİ EMRAH,ÇILDIRLI AŞIK ŞENLİK,NARMANLI SÜMMANİ,BARDIZLI NİHANİ,POSOFLU MÜDAMİ,POSOFLU ZÜLALİ,BAYBURTLU CELALİ,AŞIK YAŞAR REYHANİ,AŞIK MURAT ÇOBANOĞLU,AŞIK OSMAN FEYMANİ,AŞIK ŞEREF TAŞLIOVA,TEMEL TURABİ,ÖKSÜZ OZAN,EROL ŞAHİNER
16.BADEYİ KİMLER İÇİRMEKTEDİR?
ÜÇLER,YEDİLER,KIRKLAR,HZ HIZIR,HZ ALİ,HZ PEYGAMBER
17.HİKAYECİ AŞIK HAFIZASINDA HİKAYE OLAN VEYA HİKAYE TASNİF EDEBİLEN AŞIĞA NE AD VERİLİR?
HEKATÇI
18.HAYATLARI ETRAFLARINDA HALK HİKAYESİ OLUŞTURULAN AŞIKLAR KİMLERDİR?
-ERÇİŞLİ EMRAH--- ERÇİŞLİ EMRAH İLE SELVİ HAN
-AŞIK GARİP---GARİP İLE SENEM
-AŞIK TAHİR---TAHİR İLE ZÜHRE
AŞIK TUFARGANLI ABBAS---TUFARGANLI AŞIK ABBAS İLE GÜLGEZ PERİ
KEREM DEDE----KEREM İLE ASLI
KURBANİ---GURBANİ İLE PERİ
19.KİZİROĞLU MUSTAFA BEY KOLU HANGİ HALK HİKAYESİ SINIFINA GİRMEKTEDİR?
KÖROĞLU
20.HALK HİKAYESİNİN KÖKENLERİ HAKKINDA İLK GÖRÜŞ KİME AİTTİR?
FUAT KÖPRÜLÜ
21.FUAT KÖPRÜLÜYE GÖRE HALK HİKAYESİ SINIFLANDIRMASI KAÇA AYRILIR?
-ESKİ TÜRK GELENEĞİNDEN GEÇEN KONULAR
-İSLAM GELENEĞİNDEN GEÇEN KONULAR
-İRAN GELENEĞİNDEN GEÇEN GENELLİKLE DİNİ OLMAYANVE BAZENDE GÖRÜNÜŞTE İSLAMİ RENGE BOYANMIŞ KONULAR
22.PERTEV NAİLİ BORATAV HALK HİKAYELERİNİ KAYA AYIRIR?
-YAŞANMIŞ OLAYLAR
-AŞIKLARIN ETRAFINDA OLUŞAN HİKAYELER
-KÖROĞLU MENKIBELERİ VE BU TİPTEKİ DİĞER MENKIBELER
-KLASİK MANZUM HİKAYELER
23.HİKAYE KELİMESİ NE ZAMAN KİM TARAFINDAN KULLANILMIŞTIR?
IX. YY EL-CAHİZ
24.HALK HİKAYELERİNDE HANGİ KAHRAMAN DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ ADIYLA ANILIR?
EMRAH
25.ALİ DUYMAZ HANGİ HİKAYE ÜZERİNE ÇALIŞMA YAPMIŞTIR?
NEVRUZ BEY HİKAYESİ
26.TÜRKİYEDEKİ ÜNİVERSİTELERİN HANGİ BİLİM BASAMAĞINDA HALK HİKAYELERİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILMIŞTIR?
-DOÇENTLİK
-PROFESÖRLÜK
-BİLİM UZMANLIĞI
-YARDIMCI DOÇENTLİK
27.HALK HİKAYELERİNİN KAYNAKLARI
-TÜRK -İRAN -HİNT -ARAP
28.HALK HİKAYELERİNİN SINIFLANDIRMASI KONUSUNDA İLK ÇALIŞMA KİME AİTTİR?
I.KUNOŞ
29.HALK HİKAYESİNİ SINIFLANDIRMA KONUSUNDA İLK BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA İMZA ATAN VE YAYIMLADIĞI GÜNDEN BERİ KABUL GÖREN SINIFLAMA KİME AİTTİR?
PERTEV NAİLİ BORATAV
30.HALK ANLATMALARINDA BİR METNİN FARKLI ANLATMALARINA NE AD VERİLİR?
VARYANT
31.HALK HİKAYELERİ İLE İLGİLİ YÖNTEMLER NELERDİR?
-TARİFİ-COĞRAFİ FİN YÖNTEMİ
-YAPISALCI HALK BİLİMİ YÖNTEMİ
-İDEOLOJİK HALK BİLİMİ YÖNTEMİ
-BAĞLAM MERKEZLİ HALK BİLİMİ KURAMLARI
32.METİNLERİN VARYANTLARINI ARAYAN VE ULAŞTIĞI HER KAYNAĞI KARŞILAŞTIRARAK İLK METNE ULAŞMAYI AMAÇLAYAN HALK HİKAYESİ İNCELEME YÖNTEMİ HANGİSİDİR?
TARİHİ-COĞRAFİ FİN YÖNTEMİ
33.EPİZOT NEDİR?
ANLATIM TÜRLERİ İÇİNDE YER ALAN DESTAN,HİKAYE,MASAL GİBİ TÜRLERDE BİR METNİN BİRBİRİNDEN AYRILAN ANCAK ASIL KONUYA BAĞLI PARÇALARINA VERİLEN AD.
34.motiflerine göre inceleme TÜRKİYEDE ilk defa NEREDE UYGULANDI?
ERZURUM VE ÇEVRESİNDEN DERLENEN HALK HİKAYELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ADLI DOKTORA TEZİNE UYGULANMIŞTIR.
35.LORD ROGLANIN GELENEKSEL KAHRAMAN KALIBI TÜRKİYEDE İLK DİM TARAFINDAN UYARLANMIŞTIR?
ÖZKUL ÇOBANOĞLU---OĞUZ KAĞAN VE ER TÖŞTÜK DESTANLARINA
36.VLADİMİR PROOPUN YAPISALCILIK YÖNTEMİ TÜRKİYEDE İLK DEFA KİM TARAFINDAN UYGULANDI?
UMAY GÜNAY--- ELAZIĞ’DAN DERLEDİĞİ 70 MASALA UYGULAMIŞTIR.
37.CLAUDE LEVİ-STRAUSSUN YAPISALCI YÖNTEMİ TÜRKİYEDE İLK DEFA KİM TARAFINDAN UYGUNLANDI?
ÜMRAL KIRMAN (DEVECİ)---DEDE KORKUT HİKAYELERİNE UYGULANMIŞTIR.
38.JOSEPH COMPELİN KAHRAMANIN SONSUZ YOLCULUĞU YÖNTEMİ TÜRKİYEDE İLK DEFA KİM TARAFINDAN UYGULANDI?
TUĞBA SALTIK ÖZKAN----BEY BÖREK HİKAYESİ
39.GREİMASIN GÖSTERGEBİLİM YÖNTEMİNİ TÜRKİYEDE İLK DEFA KİM UYGULADI?
FİLİZ KIRBAÇOĞLU-KÖROĞLU DESTANININ ÖZBEK VARYANTLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
40.HALK BİLİMSEL UNSURUN YARATIM SÜRECİNE ODAKLANAN METNİN OLUŞMASINDA ANLATICI KADAR DİNLEYİCİ KİTLESİNİN ANLATIMIN GERÇEKLEŞTİĞİ FİZİKSEL MEKANIN VE GÖSTERİNİN YAPILDIĞI ZAMANINDA ETKİLİ OLDUĞU HALK BİLİMİ KURAMI NEDİR?
PERFORMANS TEORİ
41.TÜRKİYEDE PERFORMANS TEORİ KURAMI ÜZERİNE KİMLER ÇALIŞMA YAPMIŞTIR?
-DURSUN YILDIRIM
-İSMAİL GÖRKEM
-MEHMET KORKMAZ
-AHMET SAÇKESEN
-ÖZKUL ÇOBANOĞLU
42.SAPMA NEDİR?
ARA SÖZDE DENİR. ANLATANIN ANA YAPISINA AİT OLMAYAN DIŞ YAPISAL ÖZELLİKDİR.
43.AŞIKLARIN YETİŞME EVRELERİNİ BELİRTMİŞ VE USTA AŞIK OLMADA EPİK ŞİİRİN VEZNİNE UYGUN DOĞAÇLAMA YAPMA BECERİSİNİN KAZANILMASI GEREKTİĞİNİ ÖNE SÜREN TEORİ HANGİSİDİR?
SÖZLÜ KOMPOZİSYON TEORİSİ
44.HALK HİKAYELERİNDE MANZUM KISIMLAR HANGİLERİDİR?
-DİVAN(DİVANİ) -KOŞMA
-TECNİS -DESTAN
-TEKERLEME -MUAMMA
45.KISSA ANLATMAYI MESLEK EDİNMİŞ KİŞİLERE NE AD VERİLİR?
KISSAHAN
46.HALK HİKAYELERİ ÜZERİNE YAPILAN İLK BİLİMSEL ÇALIŞMA KİME AİTTİR?
PERTEV NAİLİ BORATAV
47.BORATAV’IN 1946 YILINDA HALK HİKAYELERİNE YAPTIĞI ÇALIŞMA HANGİSİDİR?
HALK HİKAYELERİ VE HALK HİKAYECİLİĞİ
48.1949 YILINDA TAMAMLANAN FAKAT HALA YAYIMLANMAYAN İLHAN BAŞGÖZE AİT ESER HANGİSİDİR?
BİYOGRAFİK HALK HİKAYELERİ
49.İLHAN BAŞGÖZÜN MAKALELERİNİ TOĞLADIĞI ESER HANGİSİDİR?
FOLKLÖR YAZILARI
50.MUHAN BALİ DOKTORA TEZİNDE HANGİ HİKAYEYİ DEĞERLENDİRMİŞTİR?
ERCİŞLİ EMRAH İLE SELVİ HAN VE BEHÇET MAHİRDEN DERLENEN BİR SÖZLÜ METİN
51.FİKRET TÜRKMEN DOKTORA TEZİNDE HANGİ HİKAYE ÜZERİNEÇALIŞMIŞTIR.
AŞIK GARİP HİKAYESİ ÜZERİNE MUKAYESELİ BİR ARAŞTIRMA
52.ENSAR ASLANIN ÇALIŞMALARI HANGİLERİDİR?
-ÇILDIRLI AŞIK ŞENLİK HAYATI-HİKAYELERİ
-YARALI MAHMUT HİKAYESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
53.ALİ DUYMAZ DOKTORA TEZİNDE HANGİ HİKAYEYİ İŞLEMİŞTİR?
KEREM İLE ASLI ÜZERİNE MUKAYESELİ BİR ARAŞTIRMA
54.AŞIK ŞEREF TAŞLIOVADAN ÇOK SAYIDA HİKAYE DERLEYEN VE YAYIMLAYAN ARAŞTIRICILAR KİMLERDİR?
-FİRKET TÜRKMEN -NAİL TAN -METE TAŞLIOVA
55.ALİ BERAT ALPTEKİN DOKTORA TEZİNDE HANGİ HİKAYEYİ İŞLEDİ?
KİMİRŞAH HİKAYESİ ÜZERİNE MUKAYESELİ BİR ARAŞTIRMA
56.BİR HİKAYEYE BAĞLI KALMAKSIZIN HAZIRLANAN İLK GENEL ESER OLAN HALK HİKAYELERİNİN MOTİF YAPISI ADLI ÇALIŞMA KİMİN ADINI TAŞIR?
ALİ ALP ALPTEKİN
57.ÖZKUL ÇOBANOĞLU TARAFINDAN TÜRKİYEDE İLK KEZ UYGULANAN HALK HİKAYESİ İNCELEME YÖNTEMİ HANGİSİDİR?
GELENEKSEL KAHRAMAN KALIBI
58.HALK HİKAYELERİ ÜZERİNE KİMLER ÇALIŞMA YAPMIŞTIR?
-HANS AUGUST FİSCHER
-RADLOFF
-OTTO SPİES
-I.KUNOŞ
59.TARİHİ-COĞRAFİ FİN YÖNTEMİNİ KULLANAN ARAŞTIRICININ ULAŞMAK İSTEDİĞİ SONUÇ NEDİR?
İLK METNE YANİ UR-FORMA ULAŞMAYA ÇALIŞMAK
60.HİKAYE ETMENİN EN KÜÇÜK UNSURUNA NE AD VERİLİR?
MOTİF
61.AŞIK SÜMMANİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-RÜYASINDA ÜÇLER,YEDİLER,KIRKLAR ELİNDEN BADE İÇMİŞTİR
-GÜLPERİYİ BULMAK İÇİN KAFKASYA İRAN VE KIRIMI DOLAŞMIŞTIR.
-ANLATTIĞI HİKAYELER..KEREM İLE ASLI, SEVDAKAR ŞAH, SÜMMANİ VE GÜLPERİ, TUFARGANLI AŞIK ABBAS İLE GÜLGEZ PERİ
62.AŞIK MIKTAT HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-ÇOK SAYIDA HALK HİKAYESİNİN ANLATICISIDIR
-İLHAN BAŞGÖZE GÖRE KÖROĞLU HİKAYELERİNİ YAZDIRAN AŞIKTIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…KÖROĞLU HİKAYELERİ
63.İSHAK KEMALİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-KEMALİNİN ANLATTIĞI HİKAYELERDEN BAZILARI FİKRET TÜRKMEN TARAFINDAN DERLENMİŞTİR
64.BEHÇET MAHİR HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-MEHMET KAPLAN TARAFINDAN YARDIMCI HİZMETLİ OLARAK ÜNİVERSİTEYE ALINMIŞTIR
-AHMET EDİP UYSALIN YARDIMLARIYLA HİKAYELERİ AMERİKA VE İNGİLTEREYE KADAR ULAŞMIŞTIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…AŞIK GARİP, EMRAH İLE SELVİ, EBA MÜSLÜM HORASANİ, LATİF ŞAH, KEREM İLE ASLI, KÖROĞLU KOLLARI
65.MEVLÜT İHSANİ ŞAFAK (AŞIK MEVLÜT İHSANİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-USTALARI ALİŞAN VE BARDIZLI NİHANİDİR
-AŞIK MAKAMLARINI DA İYİ BİLMEKTEDİR
-ANLATTIĞI HİKAYELERDEN BİR KISMI TDK TARAFINDAN YAYIMLANMIŞTIR
-HALEN KOCAELİ DE YAŞAMAKTADIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…ARZU İLE KAMBER, TAHİR İLE ZÜHRE, KEREM İLE ASLI
66.NUSRET YAZICI (AŞIK TORUNİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-AŞIK SÜMMANİNİN TORUNUDUR
-AŞIKLIKLA İLGİLİ İLK DERSLERİ BABASI AŞIK FAHRİDEN ALMIŞTIR
-ANLATTIĞI HİKAYELERİN BAZILARI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN TEZ OLARAK HAZIRLANMIŞTIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…KAHRAMAN HİKAYESİ, KEL ALİ BEY OĞLU MEHMET BEY, KEREM İLE ASLI, KÖROĞLUNUN ERZURUM KOLU, KÖROĞLUNUN SON KOLU, SÜMMANİ İLE GÜLPERİ
67.HÜSEYİN YAZICI (SÜMMANOĞLU) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-AŞIK SÜMMANİNİN TORUNUDUR (BABASI ŞEVKİ AMCASI FAHRİ)
-HALA BURSA DA YAŞAMAKTADIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…AŞIK GARİP, ERCİŞLİ EMRAH, KEREM İLE ASLI, SÜMMANİ İLE GÜLPERİ
68.YAŞAR YILMAZ 8AŞIK YAŞAR REYHANİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ERZURUMLU AŞIKLARDANDIR
-USTALARI DURSUN CEVLANİ, KAĞIZMANLI CEMAL HOCA, GÜLİSTAN ÇOBANLAR, POSOFLU MÜDAMİ
-ANLATTIKLARI HİKAYELER… AHMET İLE MEHMET, ASUMAN İLE ZEYCAN, AŞIK GARİP, ERCİŞLİ EMRAH İLE SELVİ HAN, KÖROĞLU
69.ÇILDIRLI AŞIK ŞENLİK HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ARDAHANLI AŞIKLARDANDIR
-14 YAŞINDA PİR ELİNDEN BADE İÇMİŞTİR
-ŞİİRLERİ ARASINDA KOŞMA, DESTAN VE SİZİLLEMELER VARDIR
-ENSAR ASLAN ÇILDIRLI AŞIK ŞENLİK HAKKINDA DOKTORA TEZİ YAZMIŞTIR
-ALİ BERAT ALPTEKİN VE NİZAMETTİN COŞKUN TARAFINDAN HAZIRLANAN ÇILDIRLI AŞIK ŞENLİK DİVANI ADLI ESERDE ÜÇ HİKAYESİNE YER VERİLMİŞTİR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…AŞIK GARİP, ERCİŞLİ EMRAH, KEREM İLE ASLI, FERHAT İLE ŞİRİN, SÜMMANİ İLE GÜLPERİ
70.SABİT ATAMAN (AŞIK MÜDAMİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ARDAHANLI AŞIKLARDANDIR
-BORATAV, ONUN BÜTÜN HİKAYELERİNİ DERLEYEREK HALK HİKAYELERİ VE HALK HİKAYECİLİĞİ KİTABI VE ÇEŞİTLİ MAKALELERİNDE DEĞERLENDİRMİŞTİR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…ARSLAN BEY, ERCİŞLİ EMRAH, GÜL İLE ALİ ŞİR, HASTA HASAN, KARA GELİN, KELOĞLAN, KİRMANŞAH, KÖROĞLU
71.ZİYA GÖKALPİN İFADE ETTİĞİ MASALCILIK ANADAN-KIZA DASTANCILIK BABADAN-OĞULA GEÇER DÜŞÜNCESİ HANGİ COĞRAFYA İÇİNDİR?
KARS BÖLGESİ
72.GÜLİSTAN ÇOBANLAR (AŞIK GÜLİSTAN) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-USTASI ÇILDIRLI AŞIK ŞENLİKTİR
-OĞLU MURAT ÇOBANOĞLUNUN VE İBRAHİM DEMİRİN USTASIDIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER… ERCİŞLİ EMRAH, HÜSEYİN ŞEHZADE, KEREM İLE ASLI, KÖROĞLU KOLLARI
73.İSLAM ERDENER HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-ANLATTIĞI HİKAYELERİ AŞIK ŞENLİKİN OĞLU AŞIK KASIMDAN ÖĞRENMİŞTİR
ANLATTIĞI HİKAYELER…SALMAN BEY, TURNETEL HANIM, SEVDAKAR, YAHYA BEY DİLGEM
74.ŞEREF TAŞLIOVA ( AŞIK TAŞLIOVA) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-ARDAHANLI AŞIKLARDANDIR
-AŞIK KASIM, GÜLİSTAN ÇOBANLAR, POSOFLU MÜDAMİNİN ÖĞRENSİCİDİR
-REPERTUARINDAKİ HALK HİKAYELERİNİN KİTAPLAŞMASINI GÖRMÜŞTÜR
-AŞIK EDEBİYATINI, 150 KADAR AŞIK MAKAMINI VE HALK HİKAYESİNİ EN İYİ BİLEN AŞIKLARDANDIR
- HALA ANKARA DA YAŞAMAKTADIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER… AŞIK GARİP, KÖROĞLU KOLLARI, EMİR İLE SÜMBÜL, SEVDAKAR ŞAH, TAHİR İLE ZÜHRE, SALMAN BEY
75.ismail CENGİZ (AZERİ İSMAİL) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-İRANDA DOĞMUŞTUR
-15 YAŞINDA SAZ ÇALMAYA BAŞLAMIŞTIR
-BÜYÜK HİKAYELERİN YANISIRA TÜRKÜLÜ HİKAYELERİDE VARDIR
-HALA İSTANBULDA YAŞAMAKTADIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER… KARAKIZ, KEREM İLE ASLI, KÖROĞLUNUN SON KOLU, YARALI MAHMUT
76.DURSUN CEVLANİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-AŞIK İKRAMİNİN YANINDA ÇIRAKLIK YAPMIŞTIR
-MAHLASINI NARMANLI SÜMMANİ VERMİŞTİR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…AŞIK GARİP, BÖYLE BAĞLAR, ERCİŞLİ EMRAH, SALMAN BEY, SÜMMANİ İLE GÜL PERİ, TAHİR İLE ZÜHRE, YARALI MAHMUT
77.MUHİTTİN CUYA (AŞIK MİHMANİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-BEKİR SAMİ ÖZSOY ONUN İÇİN OZAN-BAKSI GELENEĞİNİN İSLAMİ ŞEKLE GİRMİŞ TEK TEMSİLCİSİDİR DEMEKTEDİR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…AHMET BEY, ÇOBAN SÜLEYMAN, KEREM İLE ASLI, KÖROĞLU KOLLARI, SÜRMELİ BEY
78.MURAT ÇOBANOĞLU (AŞIK ÇOBANOĞLU) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-BADELİ AŞIKLARIMIZDANDIR
-USTASI, BABASI GÜLİSTEN ÇOBANLARDIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…ADİL ŞAH İLE LEYLA SULTAN, AHMET İLE MEHMET, KÖROĞLU KOLLARI, YUSUF İLE ZÜLEYHA, MURAT HAN İLE PERİ
79.SADİ DEĞER ( HASRETİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-BADELİ AŞIKLARDANDIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…HAYRANSI HANIM, KÖROĞLU KOLLARI, KÖSE EMMİ, YARALI MAHMUT, NECİP İLE TELLİ
80.ÜZEYİR AZİZ GÖKTEKİN (AŞIK PÜNHANİ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-AŞIK DURSUN CEVLANİNİN ÇIRAĞIDIR
-PÜNHANİ MAHLASINI ALINCA USTA OLMUŞTUR
-ANLATTIĞI HİKAYELER… KEREM İLE ASLI, KÖROĞLU KOLLARI, TAHİR İLE ZÜHRE
81.LAÇİN KURT (AŞIK LAÇİN ALADAĞLI) HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-KARSLI AŞIKLARDANDIR
-USTASI KARSLI CEMAL HOCADIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER… AHMET İLE MEHMET, KÖROĞLU KOLLARI, TURFANGALI AŞIK ABBAS, KİRMANŞAH
82.AHMET POYRAZOĞLU HAKKINDA GENEL BİLGİLER?
-VANDA DOĞMUŞTUR
-USTASI ERCİŞLİ EMRAHTIR ( MANEVİ USTASIDIR)
-HALA İSTANBULDA YAŞAMAKTADIR
-ANLATTIĞI HİKAYELER…AHMET İLE MEHMET, BÖYLE BAĞLAR, CELALİ İLE MEHMET, DÜRRÜ GILAN, CÜNUN BEY
83.BARAK HİKAYELERİNİ KİMLER ANLATMAKTADIR?
-DEĞİRMENCİ RECEP
-SAİT UZUNARSLAN
-DERTLİ İBRAHİM
-ÜMİTCAN İLHAN
84.BARAK TÜRKÜLERİ VE HİKAYELERİNİN ANLATILDIĞI YERE NE AD VERİLİR?
BARAK ODASI
85.BOZLAK NEDİR?
TÜRK HALK MÜZİĞİ EŞLİĞİNDE OKUNAN UZUN HAVA. ORTA ANADOLU DA ABDALLARIN, ÇUKUROVA DA AVŞARLARIN SÖYLEDİKLERİ EZGİ
86.KARACAOĞLAN BOZLAĞI NEDİR?
AHEY VE EYYLE BAŞLARSA BUNA KARACAOĞLAN BOZLAĞI DENİR
87.AYDOST NEDİR?
DADALOĞLU BOZLAĞI
88.TÜRKÜ ÇAĞIRMAK NEDİR?
ÇUKUROVA YÖRESİNDE KARACAOĞLAN ÇAĞIRMAK YERİNE KULLANILAN DEYİM
85.BOZLAK NEDİR?
TÜRK HALK MÜZİĞİ EŞLİĞİNDE OKUNAN UZUN HAVA. ORTA ANADOLU DA ABDALLARIN, ÇUKUROVA DA AVŞARLARIN SÖYLEDİKLERİ EZGİ
86.KARACAOĞLAN BOZLAĞI NEDİR?
AHEY VE EYYLE BAŞLARSA BUNA KARACAOĞLAN BOZLAĞI DENİR
87.AYDOST NEDİR?
DADALOĞLU BOZLAĞI
88.TÜRKÜ ÇAĞIRMAK NEDİR?
ÇUKUROVA YÖRESİNDE KARACAOĞLAN ÇAĞIRMAK YERİNE KULLANILAN DEYİM
1. Ünite Soru Cevap
-
Hikaye kelimesi kaçıncı yüzyılda ve kim tarafından kullanılmıştır
cevap : hikaye kelimesi ilk defa 4.yy. Al-Cahiz tafından kullanılmıştır. -
Aşağıdakilerden hangisi Türklerin hikayeleri anlattığı törenler içerisinde yer almaz
cevap: Türklerde hikaye anlatma ve dinleme geleneği : Sığır, şölen , şeylan ve yuğ törenlerinde yaşatılmıştır. Özellikle sığır ve şöley/şeylan törenlerinde hikayeler anlatılmış, insanlar bu hikayeleri dinleyerek hoş vakit geçirmişlerdir. -
Aşağıdakilerden hangisi hikaye anlatma geleneği içerinde önemli yeri olan kişilerden biri değildir .
cevap : Türklerde sığır, şeylan , şölen yuğ gibi törenlerde hikayeleri anlatma görevini kam , ozan baskı ve şamanlar üstelenmişlerdir ve hikaye anlatma geleneğinin yaşatılmasında onların etkisi büyüktür -
Nazım ve nesir olarak karışık bir yapı gösteren ve hacim bakımından uzun olan halk anlatılarına ne ad verilir
cevap : Halk Hikayesi -
Aşağıdakilerden hangisi halk hikayesinin bölgelere göre aldığı isimlerden biri değildir
cevap : Fıkra -
Hikaye destan gibi türlere ait farklı bölümlere verilen addır.yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir
cevap : kolkol : hikaye destan gibi türlere ait farklı bölümlere verilen addır. Dede korkut hikayelerindeki boy boylamak, soy soylamak söyleyişi ile Köroğlu hikayelerindeki kol kavramı hikaye yerine kullanılmıştır. -
Selçuk : günlük hayatımızda karşılaştığımız adalardan biridir. Ancak halk hikayelerinde bu adın özel bir anlamı ve görevi vardır Selçuk adının halk hikayelerinde kullanılmasının nedenidir
Cevap : doğu Anadolu bölgesindeki anlatıcılar hikayeye bu ad ile anılan bir bölümle başlar:Selçuk : saz meclislerinde aşığın kendi şiirlerini okumadan önce yahut bir hikayeye anlatmaya başlamadan önce fikri , m istik hatta didaktik tarzda söylediği manzum üründür. Özellikle doğu Anadolu bölgesindeki anlatıcılar hikayeye bu ad bile anılan bölümle başlar. -
Seyirlik halk oyunlarının ortak öğelerinden bir bölümünü hikayecilik hünerlerine katan ve böylece hikaye anlatmasına tek ve canlı aktörlü bir oyunun niteliklerini kazandırmaya çabalayan sanatçıya verilen ad nedir.
cevap : Meddah -
Aşağıdakilerden hangisi masal türünün tanımı doğru olarak verilmiştir
cevap : 1. Tanım : dinleyiciyi inandırmak gibi bir iddiası olmayan yapısında kalıplaşmış ifadeler bulunan özel anlatıcılar tarafından anlatılan hayal ürünü anlatmalar2. Tanım : Metni gerçeklikten uzaklaştıracak nitelikte olağan üstülük içeren, başlangıç bitiş ve ara sözlerinde tekerlemelerden de yararlanılan kısa , kurgusal düz yazı. -
Halk hikayesinin aslında olmayıp anlatıcının hikayeler arasında yer verdiği, kısa , mensur , ibret verici veya güldürücü hikayelere ne ad verilir
Cevap: Karavelli -
Halk hikayelerinde dünyada kavuşmayan kahramanların mezarlarından kırmızı ve beyaz gül bitmesi ve tam kavuşacakları sırada cadıyı temsil eden karaçalının arada çıkması ve onların kavuşmalarını engellemesiHalk hikayelerinde bu motife verilen ad hangisidir.
Cevap : Mezarda gül bitmesi
-
Halk hikayeleriyle ilgili önemli bir sınıflamayı ortaya koyan ali duymaz , aşağıdaki halk hikayelerinden hangisiyle ilgili bir çalışma yapmıştır. ?
cevap Nevruz Bey Hikayesi
-
Daha çok ermişlerin geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanda yolculuk etmesi, uzun mesafeleri kısa sürede gitmesini ve mekanı ortadan kaldırarak aynı anda birden fazla yerde görülmesini ifade eden eylem aşağıdaki motiflerden hangisi ile ifade edilir
Cevap : Tayyi Zaman Tayyi Mekan Motifi
-
Halk Hikayelerinde Kahramanların aşık olmaları nasıl gerçekleşir. ?
Cevap :* Bade içme yoluyla aşık olma* Resim görerek aşık olma* Aynı evde büyüyen kahramanların kardeş olmadıklarını öğrenince birbirine aşık olması* ilk görüşte aşık olma
-
Kiziroğlu Mustafa Bey kol’u aşağıdaki halk hikayesi sınıflandırılmalarından hangisine girer
cevap : Köroğlu
-
Yanıp kül olma motifinin görüldüğü hikaye aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir ?
Cevap : Kerem ile Aslı
-
Rüyada içildikten sonra insanlara şiir söyleme yeteneğini kazandıran manevi içkiye ne ad verilir ?
Cevap : Bade ( dolu)* Pir dolusu : Rüyasında içen kişiye , şiir söyleme yeteneğini kazandıran bade. Kişiyi bir güzele meftun eden badedir. Bundan içen, sevgilisi için bütün varını terk eder. Ona kavuşmak için, yıllarca dağ bayır dolaşır, çeşitli çilere maruz kalır.
*Er Dolusu: Rüyasında içen kişiye, aşıklığın yanında kahramanlık özellikleri de kazandıran bade.
-
Halk hikayelerin kökenleri hakkındaki ilk görüş aşağıdakilerden hangisine Aittir
Cevap : M. Fuad Köprülü
-
Aşağıdakilerden hangisi bir halk hikayesinde yer alan kalıplardır
Cevap :* Hikayemiz Burada Menzile yetdi -
* Köroğlu üçüncüyü de içine ateş kesilir.
* Efendim, olsun deminiz, olmasın geminiz, hayra dönsün serancımız.
* Derelerden sel kimi, tepelerden yel kimi, Hamza Pehlivan Kimi..
-
Aşağıdakilerden hangisi hikayelerde kahramanların yakın çevresinde görülen bir kişidir
Cevap KAHRAMANIN YAKIN ÇEVRESİ: Anne , baba , kardeşİdareciler :
Padişah , vezir, Bey -
Arabozucu karakterler : kocakarı, kara vezir, üvey Ana
Yardımcı Tipler : Hazreti Hızır, Pir, derviş ,
BezirganlarHayvanlar: At, turna, Geyik , ahu , ceylan
-
Aşağıdaki kadın kahramanlardan hangisi tufarganlı aşık abasın sevgilisidir.Cevap : Gülgez Peri
-
Halk hikayelerinin kaynaklarını yaşanmış olaylar aşıkların hayatıları etrafında oluşan hikayler, Köroğlu menkıbeleri bu tipteki diğer menkıbeler ve klasik manzum hikayeler olarak dört ana başlık altında inceleyen kişi kimdir
Cevap : Pertev Nail Boratav -
Şiire son vermek için mahlas söyleme geleneğine ne ad verilir
Cevap : Tapışma
özellikle aşık karşılaşmalarında kullanılan mahlas söyleme geleneğine Tapışma Denir
-
Halk hikayelerinin manzum bölümleri nelerdir
**Divan ** Tecnis ** Muamma **Tekerlerme ** Koşma ** Destan
-
Hayatı Etrafında hikaye anlatılan Aşıklar hangileridir
Cevap :Aşık garip/ garip ile senem
Aşık Tahir/ Tahir ile Zühre
Cihan/Cihan /cahan(
Ve AbdullahErçişli Emrah/ Erçişli Emrah ile Selvi han
Kerem Dede/ Kerem ile aslı
Kurbani /gurbani ve Peri
-
Saz meclislerinde aşığın bir hikayeyi anlatmaya başlamadan önce fikri , mistik didaktik tarzda söylediği tarzda söylediği manzum ürüne ne denir
Cevap : Döşeme
-
Aşıkların halk hikayesine başlamadan önce saz eşliğinde şiirler söylediği başlangıç kısmına ne ad verilir
Cevap Fasıl
-
Anlatıcı ve dinleyicileri tarafından gerçek olduğuna inanılan ya da gerçekliği konusunda şüphede kalınan bir olay durum , bilgi ya da kişiyi konu alan anlatılara ne ad verilir
Cevap : Efsane
-
Bir yerde uyuma pir elinden üç bade içilmesi halk hikayelerindeki bade içme motifinin hangi aşamasıdır
Cevap : Rüya
** Hazırlık Safhası : Aşık ve maşkunun bade içmeden önceki (aşık olmadan önceki ) durumunun ele alınması
**Rüya bir yerde (çeşme, harman , mezarlık ) uyuma pir (Aksakallı ihtiyar, derviş , hazreti Hızır) elinden üç bade içilmesi
**Uyanış : Baygın vaziyette yatan kahramanın saz sesini duyunca uyanması
** İlk Derviş : aşığın rüyada olanları şiirlere ifade etmesi
-
Bade içenler hangileridir ?
cevap :üçler , yediler , kırklar , hazreti Hızır , hazreti Ali , Hazreti PEYGAMBER
-
Halk hikayelerinin sınıflandırılması konusunda yapılan ilk çalışma kime aittir. ?
Cevap İGNAC KUNOS
-
Halk hikayelerinin sınıflandırılması konusunda ilk bilimsel araştırma yapan Türk Araştırmacı kimdir
Cevap: Pertev Naili Boratav -
Konusu sevgi olan halk hikayeleri hangileridir
.Cevap : Arzu ile kamber kerem ile Aslı Tahil ile Zühre Elif ile Mahmut
-
Aşağıdakilerden hangisi çeşitli hikayelerdeki kahramanların yoldaşı olan atlardan biri değildir
kirmanşahın atı : karakaytaz
Köroğlunun atı : Kır ve Doru atlar
Hazreti alinin atı : Düldül
Battal gazinin atı : Aşkar
Kamberin atı : Siyah At
Şah ismailin Atı : Kamertay
Bey böyrekin Atı: Bengiboz
-
Aşıklık Geleneğinde manzum bilmeceye ne ad verilir
Muamma -
Aşıklardan hangisinin er dolusu bade içtiğine inanılır
CEVAP : KÖROĞLU
-
Hangisi av esnasında ilk kez karşılaştığı kıza Aşık olmuştur ?
CEVAP : ABDULLAH -
Aşağıdaki hikayelerden hangisinde masallarda karşımıza çıkan mekanlar (Hindistan, Yemen, Kaf dağı Vb.) görülmektedir.
CEVAP : ŞAH İSMAİL
-
Hikayelerden hangisi Arap, Fars ve Hint kaynaklarından gelen halk hikayelerindendir.
LEYLA İLE MECNUN -
HALK HİKAYLERİ 2. ÜNİTE
-
Aşağıdakilerden hangisi halk hikayelerini inceleme yöntemlerinden biri değildir ?
cevap : Hikaye motifleri kuramıHalk hikayelerini inceleme yöntemleri şunlardır
**Tarihi-Coğrafi Fin –Yöntemi**
yapısalcı halk bilimi yöntemi
** İdeolojik Halk Bilim Kuramı
**Bağlam Merkezli Halk Bilimi -
Halk anlatılarında bir metnin birbirinden ayrılan, ancak asıl konuya bağlı parçalarına ne ad verilir.
Cevap : Epizot
-
Aşağıdakilerden hangisi tarihi-Coğrafi Fin yönteminde epizotlara göre inceleme yapılırken ele alınan motiflerden biri değildir
Cevap : Sevgilinin başka bir kahramanla evlenmek istemesiTarihi-Coğrafi Fin Yönteminde epizotlara göre inceleme yapılırken ele alınan motifler şunlardır
** kahramanın Ailesi :
** Kahramanın doğumu
** Kahramanlara ad Verilmesi
** Kahramanın eğitimi
**kahramanların aşık olmaları
** kahramanın sevgiliyle karşılaşması
**kahramanın gurbete çıkması
**Sevgilinin bir başka kahramanla Evlendirilmek istenmesi
** Kahramanın memleketine dönüşü
** Sonuç
-
Bir ulusun dilinin canlanmasında kültür bağımsızlığını sağlamasında, ulusal ruhun temsil edilmesinde ulus karakterinin betimlenmesinde halk bilimi unsurlarını aracı olarak kullanan kuram aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : İdeolojik halk birim kuramı
-
Halk hikayelerini motiflerine göre incelemede yararlanılan stith thompsonın masalları uyguladığı motif kataloğu kaç başlıktan oluşmaktadır ? Cevap : 22
-
Metinlerin varyantlarını arayan ve ulaştığı her kaynağı karşılaştırarak ilk metne ulaşmayı amaçlayan halk hikayesi inceleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : Tarih –Coğrafi Fin Yöntemi
-
Aşağıdakilerden hangisi Lord Reglanın oluşturduğu Geleneksel Kahraman Kalıbı içersinde yer almaz
Cevap Kahraman güçlü ve cesur bir köylüdür
-
Viladimir Proppun yapısalcılık yöntemini türkiye’de ilk uygulayan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : Umay Günay tarafından Elazığ’dan derlediği 70 masala uygulamıştır.
-
Aşık Şeref Taşlıovadan çok sayıda hikaye derleyen ve yayımlayan araştırıcılar aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir
Cevap : Fikret Türkmen -- Nail Tan --- Mete Taşlıova -
Lord Reglanın Geleneksel kahraman kalıbı yöntemini türkiyede ilk defa Oğuz kağan ve er Töştük destanlarına uygulayan kişi aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : Özkul Çobanoğlu -
Aşağıdakilerden hangisi Padişahı ve sarayda çalışanları eğlendiren kişilerden biri değildir
Cevap : Ozan -
Pertev naili Boratava ait eserler hangileridir
Cevap : ** Köroğlu Destanı (lisans Tezi ) **İzahlı halk şiir antolojisi **Halk hikayeleri ve halk hikayeciliği ** 100 soruda Türk halk Edebiyatı ** Folklor ve Edebiyatı I . II -
Doğubilimciler ve halk hikayeleri çalışmaları yapanlar kimlerdir
** Wilhelm F. Radloff -- Proben
** Otto Spies – Türkische volkbücher
** Hans August Fischer – Schan İsmajil und Gülizar
** Wolfram Eberhard : -- Minstrel tales from sothe astern turkey
** Edith Fischdick : Elif ile Mahmut hikayesi üzerinde bir monografi -
Josep Campel’in Kahramanın sonsuz yolculuğu adlı çalışmasını Türkiye’de Bey börek hikayesine uygulayan araştırmacı hangisidir
Cevap : Tuba Saltık Özkan -
Batı kültür tarihine kaynaklık eden uygarlıklarını destan ve mitlerdeki kahramanların ortak nitelikleri olduğunu saptamış, bu ortak noktaların da insan yaşamının ayinle desteklenen bir dönemi olduğunu belirlemiştir. Kuram bu nedenle destan ve mitlerin, ayinlerin sözlü anlatım ve öğretim aracı olduğunu ileri sürer . Kurama göre bir kahramanın yaşamı en fazla 22 başlıkta anlatılır.Yukarıda özellikleri verilen yöntem hangisidir
Cevap : (lord raglanın ) Geleneksel Kahraman kalıbı yönteminde
-
Anlatının ana yapısına ait olmayan dış yapısal özelliktir . Ana konuda sapan anlatıcı, burada açıklama yapar, kendi görüş ve yorumlarını dile getirir Yukarıda özellikleri verilen kavram nedir
Cevap : Sapma
-
Halk Anlatılarının yapılarını* Yola çıkış* Erginleme* Dönüşşeklinde belirleyen araştırmacı kimdirCevap : Joseph Campel
-
Hikaye etmenin en küçük unsuruna ne denir
Cevap : Motif
-
Dinleyicilere Bağlı olarak hikayenin anlatımında değişen bazı öğeler vardırHangisi bunlardan biri değildir
Cevap : Hikayenin Sonu Dinleyicilere bağlı olarak hikayenin anlatımında değişen bazı öğeler şunlardır.
* hikayenin uzunluğu ve kısalığı
* Sapmalar
* Döşeme
* Anlatıcının söz hazinesi -
Performans Teori konusunu ele alan türkiyedeki araştırmacılar hangileridir
Cevap :* Dursun Yıldırım
* İsmail Görkem
* Mehmet korkmaz
* Ahmet Saçkesen
* Özkul Çobanoğlu
-
Kuram aşıkların yetişme evrelerini belirlemiş ve usta aşık olmada epik şiirin veznine uygun doğaçlama yapma kazanılmasını gerektiğini ileri sürmüştürbu kuram aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : Sözlü kompozisyon Teorisi
-
Masalların değişen değerlerini kişi adları ve kişilerin nitelikleri olduğunu değişmeyen yönlerinin ise kişilerin eylemleri ile işlevleri olduğunu saptayan yapısalcılık yöntemi aşağıdaki isimlerden hangsiine aittir
Cevap : Vladimir propp
-
Halkbilimsel unsurun yaratım sürecine odaklanan metnin oluşmasında anlatıcı kadar dinleyici kitlesinin , anlatımın gerçekleştiği fiziksel mekanın ve gösterinin yapıldığı zamanın da etkili olduğunu ileri süren halk bilimi kuramı hangisidir
Cevap : Performans terori -
Claude Levi Strauss’un yapısalcı yöntemini türkiyede Dede Korkut Hikayelerine uygulayan kişi hangisidir
Cevap : Ümral Kırman -
Mehmet Kaplan , Mehmet akalın ve Muhan Bali’nin birlikte yayımladığı halk hikayesi aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : Köroğlu Destanı
-
Erzurum’da eskiden beri var olan halk hikayesi anlatma geleneğinin Atatürk Üniversitesinin kurulmasında sonra yeni bir ivme kazanmasında önemli katkısı olan öğretim elemanı aşağıdakilerden hangisidir
Cevap : Mehmet Kaplan -
Halk anlatmalarında bir metnin farklı anlatmalarına ne ad verilir
Cevap Varyant
-
Günümüz aşık edebiyatı araştırıcılarının tespit ettiği bir aşıkta bulunması gerken özellikler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz
Cevap Şarkı söylemesi
Günümüz aşık edebiyatı araştırılarının tespitleri göre bir aşıkta bulunması gereken özellikler şunlardır
* Doğaçlama yapabilme
* Atışma yapabilme , muamma çözebilme
*Halk Hikayesi anlatma şartları gerekmektedir.. -
Hazırlıksız olarak saz eşliğinde şiir söyleyen halk şairine ne ad verilir
Cevap : Aşık
-
Bir hikayeye bağlı kalmaksızın oluşturulan Halk Hikayelerinin Motif yapısı adlı çalışma kime Aittir
Cevap : Ali Berat Alptekin -
Aşağıdaki halk hikaylerinden hangisi kahramanının doğup büyüdüğü bölgenin adıyla anılır
Cevap : Erçişli Emrah (van ilinin Erçiş ilçesinde yaşamıştır)
-
Türkiyedeki üniversitelerin hangi bilim basamağında , halk hikayeleriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır
Cevap : Ordinaryüs profesörlükTürkiyedeki üniversitelerin
* Yüksek Lisans
* Doktora
* doçentlik
* Profesörlük basamaklarında halk hikayeleriyle ilgili çalışmalar yapılmıştır
-
Şiirlerini saz eşliğinde söyleyen halk şairlerine ne ad verilir
Cevap Ozan -
On beşinci yüzyıldan itibaren kıssahanların yerini meddahlar almaya başlamış kıssahan meddah tabirleri de bu sırada aynı manada kullanılmışsa da on yedinci yüzyıldan başlayarak meddah tabiri daha yaygın bir hal almıştırbu görüşlerin ait olduğu edebiyat ,dil ve Türk tarihi üzerinde çalışan araştırıcı kimdir
Cevap : Fuat Köprülü
-
Aşağıdakilerden hangisi yaşamış ve yaşadığı rivayet edilen aşıklardan biri değildir
Cevap : Aşık Mahmutyaşamış ve yaşadığı rivayet edilen aşıklar
* Aşık Garip 17.yy. yaşamıştır
* Aşık Tahir 17. Yy
* Cahan 16. YY.
* Erçişli Emrah 17. Yy
* Kerem dede 17. Yy
* Kurbani 16. YY
* Tufarganlı Aşık Abbas 16. Yy -
* Aşık Garip hikayesi üzerine mukayeseli bir araştırma
* Tahir ile Zühre hikayesi
* Aşık şeref Taşlıovadan Derlenen halk hikayeleri
* aşık şevki halıdan derlenen halk hikayeleri
Yukarıdaki eserleri hangi araştırmacı ele almıştır
Cevap : Fikret Türkmen